El passat 10 de desembre, vam realitzar la presentació d’alguns dels projectes portats a terme durant aquest any 2019 per INNOVI, enfocats en aquest cas en projectes d’innovació dedicats a l’eficiència i la sostenibilitat.
El pati principal de l’edifici del Vinseum a Vilafranca del Penedès va ser l’escenari que va acollir tant als membres del clúster com a la resta de participants i mitjans. Una jornada amigable i propera que va començar amb una copa d’escumós i una introducció als temes que s’anirien desenvolupant durant la sessió. Cinc projectes apassionants relacionats amb la viticultura, la sostenibilitat i la innovació al sector del vi.
Va començar Esther Izquierdo, presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), que ens va introduir en les eines d’eficiència energètica que poden emprar-se als cellers i que s’han elaborat en el projecte Bodegues Intelligents, donant solució a gran part de les necessitats de millora que aquest sector requereix.
Seguidament, agafaria el torn Jordi Aznar, encarregat d’expansió a SUD Renovables i que ens va parlar sobre l’eina de Bodegues Sostenibles per a la valoració de les millors opcions en energies renovables al celler. També va explicar l’autoconsum fotovoltaic aplicat als cellers, una manera innovadora i a la vegada respectuosa amb el medi ambient fent servir pràctiques més sostenibles gràcies a l’aplicació de l’energia solar.
Després de l’ús de l’energia solar, va arribar el torn de l’ús de l’aigua amb la Sara Gabarrón, de la Catalan Water Partnership. Una xerrada en la qual va destacar la importància d’un control de l’aigua més exhaustiu per part de cellers i agricultors, partint de la base del projecte desenvolupat conjuntament amb INNOVI de l’estudi de la situació del regadiu al sector vitivinícola.
Daniel García, en representació de Codorníu, va parlar sobre sobre el projecte Ecorkwaste, una forma molt interessant d’aplicació del suro al seu celler en forma de substrat. Un material de vital importància que aporta nombrosos beneficis per a la vida de les plantes, posant com a exemple la posada en pràctica a Codorníu, on han aconseguit reduir fins a un 90% dels pesticides presents a les vinyes.
“Com més llevats autòctons i ecològics emprem en viticultura, millor per a la salut de les plantes”. Així va començar la següent ponència, portada a terme per Toni Cantos, enòleg de Juvé&Camps, que va definir com a clau l’ús de llevats autòctons i ecològics a les vinyes posant com a exemple pràctic el projecte Ecollevat que, conjuntament amb INNOVI, el seu celler està desenvolupant en la investigació d’aquest tipus de llevats per aconseguir que els vins i caves d’alta gamma es diferenciïn de la resta.
Finalment, En Jaume Mestres i la Laia Farré, d’ADV San Llorenç i de Sant Martí respectivament, van explicar el seu projecte de gestió de l'aplicació de productes fitosanitaris SISTEMIO, desenvolupat en comú amb INNOVI per aconseguir la reducció dels tractaments fitosanitaris en la vinya. Tot un repte!
Un punt i final en forma d’excel·lent ponència, que va portar a debat la seva posada en pràctica en unes jornades molt enriquidores, que van brindar l’oportunitat per conèixer de ben a prop unes pinzellades del treball d’INNOVI i alguns dels seus socis beneficiaris.
Com no pot ser d’altra manera, agraïm la presència de tots els que us vau apropar a gaudir de les xerrades i per descomptat, a tots els ponents que vau participar.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris