Amb l’objectiu de donar respostes, eines i, en el futur, recursos a la vinya de muntanya, s’ha celebrat la 8a Jornada de desenvolupament rural: vinya d’alçada, una oportunitat al Pirineu, en la que INNOVI ha presentat les conclusions que es van obtenir del Taller de vins i vinyes de muntanya del passat 26 de maig.
Aquesta jornada s’emmarca dins la Universitat d’Estiu Ramon Llull, en la que es tracten les estratègies d’adaptabilitat que la viticultura ha d’afrontar davant el canvi climàtic i el creixent interès pel món rural i el Pirineu.
La dificultat de l’accés a la terra de cultiu de vinyes, la baixa rentabilitat per hectàrea o el mal provocat per gelades són alguns dels inconvenients que es troben els viticultors en l’alta muntanya. Un propòsit que, de moment, té pocs adeptes però va guanyant notorietat amb el temps i la sensibilització pel territori , tal i com comenta el Clúster Manager d’INNOVI, Eloi Montcada.
En la Jornada, Carme Domingo exposa la necessitat del sector en l’alta muntanya de la recuperació de varietats autòctones poc conegudes al territori i que aporten riquesa en l’elaboració de vins de gran qualitat.
Precisament, la dificultat per trobar maquinària agrícola que es pugui adaptar a la zona, l’alta inversió a la que cal fer front o la manca de personal format en viticultura fan que l’explotació i l’elaboració en l’alta muntanya sigui complicada. Cal Mandrat i Gramona són dos dels cellers que han afrontat aquest tipus de viticultura i n’han aportat les seves visions de l’experiència que han viscut a zones d’alta muntanya.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris