El sector vitivinícola està afrontant amb preocupació els efectes del canvi climàtic, que ha alterat dràsticament les condicions per al cultiu de la vinya. La reducció de la pluviometria, les temperatures més elevades i fenòmens com les nits tropicals i els cops de calor durant la maduració del raïm han generat un debat profund sobre la necessitat de reconvertir una agricultura tradicionalment de secà en una de regadiu. En aquest context, l'aigua s'ha convertit en un recurs vital per garantir la viabilitat del sector, arribant a ser considerada "el nou or líquid" per molts experts del sector.
En una recent edició de Diálogos La Vanguardia, dedicada a la sostenibilitat i la innovació en la vitivinicultura, diverses figures implicades en el sector van discutir sobre la gestió de l'aigua i les solucions que s'estan desenvolupant per minimitzar els efectes del canvi climàtic. Eloi Montcada, clúster manager d'INNOVI, va remarcar la importància de disposar d'aigua "de suport o de supervivència" per mantenir la qualitat i l’homogeneïtat de les collites. Montcada va assegurar que, tot i que la demanda d'aigua de la vinya és molt menor en comparació amb altres cultius com els fruiters, és essencial garantir-ne una gestió intel·ligent, utilitzant tecnologies per monitoritzar les necessitats exactes de cada planta.
Delfí Sanahuja, director tècnic de Perelada, va compartir l’experiència de la seva empresa, que ja des de 1997 utilitza aigua reciclada de la depuradora del municipi de Colera per regar les seves vinyes a L'Empordà. Segons Sanahuja, l'aigua no només és crucial per assegurar la supervivència de les vinyes en anys secs, sinó també per garantir produccions estables i de qualitat, evitant que les fluctuacions meteorològiques afectin de manera significativa la rendibilitat. Per a Sanahuja, "qui tingui aigua podrà minimitzar els inconvenients dels últims anys".
Joan Josep Puig, director general de la companyia Oller, dedicada a la producció de taps de suro, va subratllar que la gestió sostenible de l’aigua no només és clau per a la vitivinicultura, sinó també per al sector surer. Un estudi coordinat per la Fundació Institut Català del Suro ha revelat que una gestió adequada dels alzinars millora la capacitat d'infiltració de l'aigua i ajuda a la recàrrega dels aqüífers. Puig va destacar la interdependència entre els sectors vitivinícola i surer, tots dos estretament vinculats al paisatge i a l’entorn natural, i va recalcar la necessitat de treballar conjuntament per fer front als desafiaments climàtics.
Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, va alertar sobre el futur àrid que espera la regió, advertint que els recents anys de sequera són només un avançament del que vindrà. Sarroca va advocar per adoptar pràctiques agrícoles més sostenibles, com l’agricultura ecològica i regenerativa, i per una major aposta per les energies renovables. També va suggerir l’adaptació dels vinyes a les noves condicions climàtiques amb plantes més resistents i marcs de plantació diferents.
Aquesta discussió subratlla la importància de trobar solucions creatives i sostenibles davant la creixent escassetat d’aigua. Mentre la innovació tecnològica avança per gestionar aquest recurs de manera més eficient, el futur del sector vitivinícola depèn de la capacitat dels productors per adaptar-se a un clima cada vegada més exigent i incert.
Pitjant aquí podeu llegir la notícia sencera.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris