Desenvolupament de robots autònoms per polvoritzar vinyes de muntanya, sense malgastar productes químics, i amb beneficis econòmics i ambientals. Aquest és l'objectiu principal del projecte europeu SCORPION: robots rendibles per a la polvorització intel·ligent de precisió, liderat per l'Institut d'Enginyeria de Sistemes i Informàtica, Tecnologia i Ciència (INESC TEC).
“Les solucions existents per polvoritzar vinyes es basen essencialment en polvoritzadors acoblats a tractors, majoritàriament controlats pel conductor. Aquest enfocament és d’alguna manera limitat, concretament en termes de precisió. En aquest projecte, vam unir forces per desenvolupar un robot autònom, que viatja sol fins i tot en vinyes amb forts pendents, i calcula la quantitat de fitosanitaris a aplicar, mitjançant sensors que mesuren la densitat de la plantació. Aquesta solució també recorre a la radiació UV per reduir l’ús de productes químics”, va dir Filipe Neves dos Santos, investigador de l’INESC TEC i coordinador del projecte.
Els polvoritzadors estaran equipats amb actuadors elèctrics, LED UV i un avançat sistema de percepció visual (sensors). A més, aquesta tecnologia robòtica serà modular, és a dir, flexible i adaptable, incloent solucions avançades de navegació, ubicació i seguretat, que permetin al robot actuar de forma autònoma, tenint en compte els pendents del terreny i els obstacles naturals dels paisatges muntanyencs.
Aquestes noves tecnologies disminuiran l’ús de fitosanitaris i augmentaran els nivells de mecanització i automatització en vinyes de muntanya i cultius d’arbres, cosa que es tradueix en beneficis econòmics i ambientals (menys contaminació química).
Els prototips es provaran el 2023, a la regió del Duero, la zona de vinyes de muntanya més gran del món, situada a Portugal. Espanya i Itàlia també posaran a prova aquests robots.
INESC TEC és l’encarregat de liderar aquest projecte, que inclou l’Institut Pedro Nunes i la Societat Portuguesa d’Innovació (Portugal), TEYME, DEIMOS, INNOVI i EURECAT (Espanya), CERVIM i CNR (Itàlia) i Wageningen University & Research ( Països Baixos).
El projecte va rebre un pressupost de 2,5 milions d’euros a través del programa de recerca i innovació de la Comissió Europea, Horitzó 2020, en virtut de l’acord núm. 101004085.
Més informació a AQUÍ.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris