OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI aborda la sequera en una nova jornada en el marc de les fires de maig

Info Innovi,

Amb motiu de l’inici de les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès, INNOVI va organitzar la tradicional Jornada d’Innovació Vitivinícola, centrada aquest any en el tema “Com afrontem la sequera: De les pràctiques agronòmiques al reg”. Destacant la necessitat d’innovar per fer front a les conseqüències de tres anys de sequera.

La jornada es va dividir en tres parts. La primera es va dedicar a les millors pràctiques per aprofitar la poca aigua de pluja disponible, mitjançant el maneig de la planta i el sòl. La segona part va explorar alternatives per establir reg de suport a les vinyes amb aigua regenerada. Finalment, es va concloure amb una taula rodona amb representants de les entitats del sector, que van exposar les seves perspectives sobre la situació actual.

El Professor Andrés García, investigador de l'IMIDRA i màster en sòls, va inaugurar la jornada, destacant la importància de la gestió del sòl per millorar la seva capacitat de retenció d’aigua, recomanant la coberta vegetal com a tècnica òptima.

Lluis Giralt de l’INCAVI va presentar resultats preliminars de proves realitzades a La Granada, confirmant l’eficàcia de la coberta vegetal i la tècnica de l’empapat per millorar la infiltració de l’aigua.

Vicenç Canals de l'Acadèmia de Poda d’INNOVI va subratllar la importància de la poda en verd, que redueix el nombre de sarments per assegurar una millor collita.

En les sessions sobre el reg de suport amb aigua regenerada, el professor Mujerigo, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la UPC i president de l’ASERSA, va comparar la situació de Catalunya amb Califòrnia, destacant que les accions dutes a terme en aquella regió podrien ser aplicables aquí.

Sonia Garcia, cap del servei de sanejament de la Mancomunitat, va mostrar les xifres d’aigua regenerable de les depuradores del Penedès-Garraf, amb una potencialitat de reg de més de 10.000 hectàrees.

Anton Boronat del Departament d’Acció Climàtica va presentar exemples existents de reg amb aigua regenerada a Valls i Reus.

Bàrbara Parra, tècnica de la Generalitat de Catalunya, va explicar el decret 198/2015 de gestió agrícola dels efluents de cellers i almàsseres. Carles Gabernet, advocat d’Infraestructures.cat, va parlar sobre la governança de les xarxes de reg, proposant als ajuntaments com a iniciadors de les Comunitats de Regants.

Joan Girona, de l’IRTA va concloure que la qualitat de l’aigua regenerada és viable per la vinya, donat que els nivells de salinitat són tolerables per aquest conreu.

La jornada va concloure amb una taula rodona amb la participació de diverses organitzacions representatives del sector, com AE Cava, l’Associació de Viticultors del Penedès, l’Associació Vinícola Catalana, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, JARC i Unió de Pagesos. Els participants van coincidir en la necessitat del reg de suport per a la supervivència del sector i van destacar la urgència d’iniciar els projectes.

Eloi Montcada, clúster manager d’INNOVI, va presentar diverses iniciatives de l’organització en relació amb l’adaptació al canvi climàtic i la gestió de l’aigua. Fins ara, s’han organitzat sis jornades centrades en l’estalvi d’aigua als cellers i el maneig del sòl, i s’han coordinat més de deu projectes d’innovació amb la participació de més de trenta entitats. Montcada va anunciar la redacció d’una Guia Tècnica per a la retenció d’aigua de pluja en medi natural.

La jornada, que es va dur a terme al VINSEUM, es va retransmetre en directe mitjançant la plataforma Youtube, i es pot recuperar el contingut mitjançant aquest enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=g7cwXz55E8k

8:00 MODELS D’ESCOLAMENT I EROSIÓ a càrrec d’Andrés Garcia, Investigador del IMIDRA i màster en sòls

38:57 ESTUDI DE L’IMPACTE DE LA GESTIÓ DEL SÒL EN L’ESCOLAMENT I L’EROSIÓ a càrrec de Lluís Giralt, investigador de l’INCAVI

56:38 IMPACTE DE LA PODA EN LA GESTIÓ DE L’ESTRÈS HÍDRIC DEL A VINYA a càrrec de Vicenç Canals, Director tècnic de la Acadèmia de Poda d’INNOVI i del celler Pla de Morei

1:16.10 EL REG AGRÍCOLA ENFRONT LA MAJOR IRREGULARITAT PLUVIOMÈTRICA MEDITERRÀNIA a càrrec de Rafael Mujeriego, Catedràtic d’enginyeria Ambiental de la UPC i president de la ASERSA (Asociación Española de Reutilización Sostenible del Agua)

1:45:10  QUANTITAT I QUALITAT DE L’AIGUA DEPURADA I REGENERADA AL PENEDÈS-GARRAF a càrrec de Sonia García, cap de servei de sanejament de la Mancomunitat Penedès Garraf.

2:05:14 EXPERIÈNCIES D’ÚS D’AIGUA REGENERADA PER A L’ÚS AGRÍCOLA a càrrec d’Anton Boronat, responsable d’obres i regadius del serveis territorials a Tarragona

1:29:54 EL DECRET 198/2015 DE GESTIÓ AGRÍCOLA DELS EFLUENTS PRODUÏTS EN CELLERS I ALMÀSSERES a càrrec de Bàrbara Parra, tècnica en Fertilització i gestió de les dejeccions a la Generalitat de Catalunya

2:45:34 – PAUSA

3:33:28 – REPRESA

3:38:06 CONSTITUCIÓ DE COMUNITATS DE REGANTS I ALTRES FORMULES JURÍDIQUES a càrrec de Carles Gabernet, cap de gerència territorial a infraestructures.cat

4:07:37 REQUERIMENTS DE QUALITAT EN L’AIGUA DE REG a càrrec de Joan Girona, Investigador en el programa ”ús eficient de l’aigua en agricultura a l’IRTA

4:34:26 TAULA RODONA: les organitzacions sectorials i la lluita contra la sequera amb la participació de:

  • Associació Vinícola Catalana – Josep Maria Albet
  • Federació de Cooperatives Agràries – Joan Josep Raventós
  • AE CAVA – Maria del Mar Torres
  • Associació de  Viticultors del Penedès -Josep Anton Vendrell
  • Associació Agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya – Jaume Domènech
  • Institut Agrari de Sant Isidre - Ignasi Sans
  • Unió de Pagesos – Josep Esteve Ràfols

Modera: Eloi Montcada, clúster Manager d’INNOVI

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies