Els projectes portats a terme pel clúster impliquen la col·laboració de més de 40 empreses i entitats del sector i tenen un pressupost de més de 3 milions d’euros
El passat 4 de desembre, a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca del Penedès, va tenir lloc una jornada de presentació dels projectes d’innovació en curs i finalitzats el 2018 del Clúster Vitivinícola Català.
La jornada es va dividir en dos blocs. El primer bloc es van presentar els 6 projectes d’innovació que han finalitzat al llarg de 2018 i el segon bloc es van presentar els 12 projectes que estan en curs durant aquest any.
El pressupost global dels 18 projectes presentats a la jornada és de més de 3M€.
Els projectes d’innovació s’emmarquen en uns eixos estratègics impulsats a través de la Comissió de Projectes d’INNOVI. Aquesta comissió ha realitzat una tasca important de reflexió estratègica, definint els eixos estratègics dels projectes a partir de les quals s’estan impulsant projectes ambiciosos i innovadors en el sector, en els àmbits de 1. Canvi climàtic i sostenibilitat, 2. Eficiència productiva i indústria 4.0, 3. Producte, enologia i salut i 4. Mercat i consumidor.
Tots els projectes que es duen a terme des d’INNOVI són de caràcter col·laboratiu i d’una elevada qualitat tècnica, havent rebut en la seva totalitat recolzament de les administracions públiques a nivell europeu, espanyol i català. Més de 40 empreses i entitats de coneixement estan implicades directament en aquests projectes d’innovació, els quals són d’alta qualitat tècnica, i altres 40 empreses i entitats col·laboren sense ser beneficiaris directes, participant a grups de treball i sessions impulsades en el marc dels projectes.
40 empreses i entitats de coneixement estan implicades directament en els projectes.
El total dels projectes tenen un pressupost global de 3,3M€ i estan subvencionats per administracions públiques amb aproximadament 2M€.
Els projectes presentats i els socis dels projectes que van realitzar les ponències són:
Grup Operatiu pel desenvolupament sostenible i l’economia circular en el sector vitivinícola. Frederic Clarens, EURECAT
Petjada hídrica. Eina informàtica pel càlcul de la petjada hídrica dels cellers. Oihane Esparza, LAVOLA
Economia circular dels taps de suro. Implantació d’un sistema de retorn dels taps de suro en el marc de l’economia circular. Oihane Esparza, LAVOLA
Projecte LIFE + Ecorkwaste. Reutilització del subproducte del suro per a la filtració d’aigües residuals dels cellers i per a generar gas a través d’una planta de gasificació. Frederic Clarens, EURECAT
Bodegues sostenibles 4.0. Anàlisi de la viabilitat de la implementació d’energies renovables en els cellers. Laia Cases, EURECAT
Estudi de les tendències i les oportunitats de digitalització del sector alimentari.Clara Santamaria, INNOVI
Bodegues intel·ligents. Sistema d’indicadors energètics pel control del consum d’energia en els cellers 4.0. Esther Izquierdo, ARC BCN
Cava No FML. Projecte Pilot de Minimització de la fermentació malolàctica no volguda als vins escumosos. Cristina Reguant, URV
Projecte Pilot d’Optimització del control de maduració i quantitat de la collita de la vinya. Ferran Vilà, VALLFORMOSA
Ecollevat. Desenvolupament de llevats ecològics per a vins i escumosos. Gemma Roca, INCAVI
Evolució i traçabilitat dels taps amb tecnologia QR/NFC. Patrícia Jové, ICSURO
Corchactivo. Viabilitat de l’aplicació dels subproductes de la indústria surera vitivinícola com a sustrats actius en cobertes vegetals. Patrícia Jové, ICSURO
Apperviti. APP per a l’agilització de la gestió del personal de camp vitivinícola. Albert Duaigües, eFOODPRINT
Golden Bubbles. Estudi de viabilitat per al desenvolupament d’etiquetes amb adhesiu removible i maquinària de neteja en línia per a la millora del procés d’embotellat de vi. Mireia Andreu, PACKAGING CLUSTER
Mejor4viti. Estudi d’oportunitats de millora del procés productiu a través de la indústria 4.0 en el sector vitivinícola. Anna Herrera, THE BE BRAND
Innovacions en l’aplicació a celler d’aiguamolls construïts. Rafael, Domínguez, ARLALORA
Interclúster amb clúster de l’aigua. Optimització de la gestió de l’aigua al sector vitivinícola. Clara Santamaria, INNOVI
Escola de poda d’INNOVI. Roc Gramona, INNOVI
Si voleu més informació sobre els projectes que s’han presentat en aquesta jornada, feu click a més informació o bé poseu-vos en contacte amb nosaltres.
[vc_btn title="Més informació" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="md" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:/innovi/projectes/" add_icon="true"]
[vc_btn title="Contacte" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="md" i_icon_fontawesome="fa fa-envelope-o" link="mailto:oficina@innovi.cat" add_icon="true"]
[vc_btn title="Presentacions" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="md" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:/innovi/presentacions-jornades/" add_icon="true"]
Per accedir a les presentacions s'ha de ser soci d'INNOVI.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris