Cada any, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) recull les dades facilitades pels viticultors d'arreu de Catalunya amb la finalitat de conèixer les primeres taques i avisos del Míldiu i així preveure la seva incidència. L’objectiu d’aquest reconeixement és premiar els vinyaters que localitzin les primeres taques de míldiu de la vinya en les diferents zones vitícoles catalanes.
Des de l'any 2020, INNOVI s'encarrega del repartiment dels premis i de l'organització de l'esdeveniment d'entrega.
Aquest any, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, va lliurar ahir a la tarda els premis per a la ràpida detecció del míldiu de la vinya corresponents a l’any 2021 a 29 viticultors. D’aquests, 9 han obtingut primers premis i 20 han estat segons premis.
La malaltia del míldiu de la vinya és produïda pel fong Plasmopara viticola, que afecta les fulles i els raïms dels ceps. Es tracta d’una malaltia que va arribar d’Amèrica, juntament amb els empelts que se’n van importar per evitar la plaga de la fil·loxera. La seva presència pot provocar greus danys en les vinyes si no es controla de manera eficient.
La dotació total dels premis atorgats enguany és de 3.110 euros, que s’han concedit d’acord amb les diferents categories establertes segons les zones vitícoles de cada demarcació territorial.
La llista de premiats d’aquest 2021 la podeu trobar en el següent enllaç.
L’aparició del míldiu varia segons les condicions climatològiques de l’any, i la seva ràpida detecció o localització esdevé molt important perquè permet programar els avisos de tractament contra aquest fong de la vinya que emeten les estacions d’avisos fitosanitaris del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica. D’aquesta manera, es poden informar tots els viticultors de cada zona vitícola del moment més indicat en què s’hi poden iniciar els tractaments.
Per aquest motiu, el Departament, des de fa més de tres dècades, atorga aquests premis amb la intenció d’establir una fluida i eficaç col·laboració entre el sector i els serveis tècnics de sanitat vegetal del Departament, fita assolida amb èxit fins ara. Aquesta col·laboració esdevé essencial en casos com els del míldiu de la vinya en què l’anticipació i l’alerta conjunta de sector i Administració permet adoptar les mesures més oportunes per al seu òptim control.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris