En un context de reducció progressiva de dosificacions de sulfurós, la Bioprotecció ha arribat al sector vitivinícola per quedar-se. Però quant sulfurós és recomanable reduir? Es poden utilitzar totes les espècies de llevats no Saccharomyces?
L’aparició d’un nou consumidor local amb una inquietud creixent pel territori i preocupat pels additius alimentaris fa necessari que el sector vitivinícola aposti per noves tècniques que permetin amb seguretat potenciar el terroir dels vins catalans a la vegada que es gestionen paràmetres tant importants per la qualitat del producte com l’oxidació o les desviacions microbiològiques.
Una d’aquestes tècniques és precisament l’ús de llevats seleccionats no Saccharomyces. En aquesta jornada, l’INCAVI i la URV, dos centres de recerca catalans líders en l’estudi d’aquests llevats, ens parlaran del potencial d’aquests llevats, estat de l’art i factors a tenir en compte per a reintroduir aquests llevats en les fermentacions realitzades al celler permetrà afegir complexitat als vins elaborats reduint dosificacions de sulfurós.
Finalment acabarem amb un petit taller en el qual es recolliran tant oportunitats com reptes que els cellers hagueu identificat en relació a la temàtica.
12:00h—Benvinguda i presentació
Eloi Montcada, Clúster Manager d’INNOVI
12:02— Els llevats no-Saccharomyces: promotors de la tipicitat dels vins
Dra. Carmen Portillo, URV
12:25— La bioprotecció en el sector enològic: estratègia per reduir el SO2
Dra. Gemma Roca, INCAVI
12:45— Taller de treball: reptes i potencialitat dels llevats no Saccharomyces
13:15— Clausura i properes passes
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris