OBSERVATORI INTEL·LIGENT

JORNADA LA VITIVINICULTURA AMB DENOMINACIÓ D’ORIGEN ALS PAÏSOS CATALANS: SITUACIÓ ACTUAL I NOUS HORITZONS

Barcelona, Institut d'Estudis Catalans

Aquest esdeveniment ha vençut

Organitzada des de la secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i al paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafo-climàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins. En totes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.

Les denominacions d’origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP) són el model majoritari en la vitivinicultura dels Països Catalans i han afavorit el seu desenvolupament i valoració, però, sense perdre l’essència que va donar peu a la seva creació. Òbviament, han d’anar evolucionant i adaptant-se als temps, a les noves tecnologies, a la globalització i als canvis climàtics que s’estan produint. És evident que els mercats evolucionen i que els gustos dels consumidors canvien. A més, les nostres zones vitícoles estan patint clarament les conseqüències del canvi climàtic, cosa que representa nous reptes per al sector i les seves DO. Per tot això, des de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, hem apostat per l’organització d’ una jornada amb representants i coneixedors de les DO de diferents zones dels Països Catalans per conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.


Inscripció gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/viti2023.asp

Emissió en línia: https://youtube.com/live/EINkQ6hTU4k?feature=share


  • 9 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA.
  • 9.10 h «Evolució històrica de la vitivinicultura dels Països Catalans com a embrió de les nostres denominacions d’origen». Josep M. Puiggròs, enginyer agrícola, ICEA.
  • 9.30 h «La vitivinicultura amb DO al Principat: situació actual i futura». Anton Castellà, secretari de la DO Catalunya.
  • 10 h «La vitivinicultura amb DO al País Valencià: situació actual i futura». Joan C. Martín, enòleg, màster Tastavins, escriptor.
  • 10.30 h Pausa i cafè.
  • 11 h «La vitivinicultura amb DO a les Illes Balears: situació actual i futura». Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant.
  • 11.30 h «La vitivinicultura amb DO a la Catalunya del Nord: situació actual i futura». Fabrice Rieu, Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló.
  • 12 h Taula rodona amb els ponents.
  • 12.30 h Torn obert de paraules.
  • 12.45 h Cloenda, a càrrec d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.
  • 13 h Presentació dels vins que es tastaran al claustre. Montserrat Nadal, enòloga, ICEA.
  • 13.15 h Tast de vins dels Països Catalans.

Conduirà la jornada i moderarà Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.


Aquest esdeveniment ha vençut

Data i hora


Afegir al calendari 2023-11-0909:00 2023-11-0913:15 Europe/Madrid JORNADA LA VITIVINICULTURA AMB DENOMINACIÓ D’ORIGEN ALS PAÏSOS CATALANS: SITUACIÓ ACTUAL I NOUS HORITZONS Barcelona, Institut d'Estudis Catalans

Lloc

Barcelona, Institut d'Estudis Catalans

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies