MCR

MCR

Avaluació de tecnologies per la concentració de mostos recuperats d’origen vitivinícola i anàlisis de la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental

Ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat per a projectes de clústers de l’any 2020 - Projectes de desenvolupament i innovació (LIN02).

L’excedent de raïm que s’ha generat en els últims anys a Catalunya ha fet minvar el preu del raïm degut a la gran oferta de la producció davant  una reducció de la demanda destinada a vinificació i, és per això que, cal buscar vies alternatives per valoritzar l’excedent de raïm, donant-li una sortida el màxim de competitiva. L’MCR (Most Concentrat Rectificat) és el suc del raïm premsat i tractat perquè sigui incolor i inodor i, pel raïm excedent és una de les sortides més favorables que es contemplen, tant com a font de sucre per a la segona fermentació en el procés del cava com en l’elaboració de licors d’expedició del cava, convertint-se en una matèria prima provinent del propi sistema productiu i, fins i tot, de la mateixa explotació.

Objectiu

L’objectiu de l’estudi és avaluar tècnicament i econòmicament les diferents alternatives per a la producció de l’MCR i valorar la creació de la infraestructura necessària per a la seva transformació. Una de les solucions proposades pel sector és aprofitar l’excedent de raïm i aconseguir un MCR per substituir el sucre que, actualment, s’afegeix als vins escumosos per a realitzar la segona fermentació en ampolla. A dia d’avui, el sucre utilitzat prové de la remolatxa que és d’origen centreeuropeu, en el cas dels vins escumosos convencionals o de la canya de sucre ecològica, per a les produccions ecològiques i que s’ha d’importar des de països tropicals. D’aquesta manera, es pretén reemplaçar la major part o la totalitat del sucre que s’empra com a matèria prima importada per una de proximitat i procedent del propi raïm i que permetrà al sector esdevenir una indústria 100% circular i sostenible.

El projecte MCR té l’ambició de resoldre diferents reptes del sector vitivinícola, entre els quals hi ha l’objectiu d’esdevenir un sector 100% circular, en termes de sostenibilitat; treballar per a la reducció d’emissions de CO2 i substituir una matèria prima importada (sucre) per una de proximitat. Una altra consideració ambiental, és l’eliminació de les emissions de CO2 provinents del transport del sucre de remolatxa (França o Alemanya) i de la canya, principalment, des de Tailàndia, amb la conseqüent petjada de CO2 incorporada al producte final. A nivell social, més enllà de la millora del preu del raïm dels viticultors, es crearà una nova infraestructura industrial, que aportarà llocs de treball qualificats i d’alt valor en el teixit industrial de la comarca del Penedès, a més de crear una marca local que enfortirà els productes elaborats amb matèries primeres locals.

Finalment, la utilització de l’MCR convertirà els vins escumosos catalans en els únics productes de la seva categoria, a nivell mundial, que incorporaran una matèria primera que serà de la pròpia vinya, aconseguint un avantatge competitiu destacable respecte a la resta ja que, a nivell organolèptic, no s’esperen canvis notables en el cava obtingut.

Aquest projecte està subvencionat per ACCIÓ, a través de la convocatòria d’ajuts a Iniciatives de Reforç a la Competitivitat. Compta amb la col·laboració d’Eurecat que realitza l’estudi tècnic i econòmic per a l’optimització de les tecnologies existents per aconseguir l’MCR amb les característiques idònies per a l’elaboració d’escumosos i la participació de les empreses Vilarnau, Juvé & Camps, Gramona i Cades Penedès.


Coordinador
Membre beneficiari
Membre beneficiari
Membre beneficiari
Centre de recerca
Amb el suport de

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies